Otevřený dopis členům senátu parlamentu ČR

Od 90. let se nastavení pravidel pro hospodaření stran a financování kampaní zásadním způsobem nezměnilo, ale schvalování legislativy pro finanční kontrolu občanů jde velmi rychle. Jedná se o jistý druh politického pokrytectví...

Vážené senátorky a senátoři,

24. srpna 2016 budete rozhodovat o osudu reformy financování politických stran a volebních kampaní. Leží před vámi novela zákona o sdružování v politických stranách a novela volebních zákonů.

Průzkumy uvádějí, že důvěra občanů v politické strany v ČR je jedna z nejnižších v EU. Politika je velkou částí společnosti vnímána jako špinavý a neprůhledný obchod sloužící především zájmům úzkých zájmových skupin a klientelistických sítí před zájmy veřejnosti. Významnou roli v tom nepochybně sehrává korupce prostupující politické strany a opakované kauzy s tajemnými dárci a černými konty. Znepokojení vyvolává také stále větší vzájemné prorůstání ekonomické, politické a mediální moci. Stavu hluboké nedůvěry a nespokojenosti občanů využívají populistická hnutí obracející se proti demokracii jako takové. Obnovení důvěry občanů v politickou reprezentaci představuje zásadní úkol pro demokratické strany. Co nejvyšší transparentnost systému financování politických stran a jejich volebních kampaní je jednou z cest, jak důvěru občanů postupně obnovovat. Bez nastavení mantinelů a veřejné kontroly finančních toků do politických stran budeme setrvávat ve stereotypech korupční kultury 90. let a opoziční smlouvy.

Jistě je vám známo, že za uplynulých dvacet let se nastavení pravidel pro hospodaření stran a financování kampaní zásadním způsobem nezměnilo. Jeho kontrola je ryze formalistická a neúčinná. Zatímco schvalování legislativy pro finanční kontrolu občanů jde velmi rychle, viz bleskové prosazení elektronické evidence tržeb, schvalovaní pravidel pro kontrolu a transparentnost financování politických stran a politiků probíhá jen velice zdlouhavě a s obstrukcemi, a to i přesto, že politické strany boj s korupcí před volbami často zdůrazňují. Jedná se o jistý druh politického pokrytectví, který veřejnost citlivě vnímá.

Stojíte před hlasováním o novelách, které jsou sice značně okleštěné, neboť jsou například z transparentního účetnictví vyjmuty provozní výdaje stran nebo v nich nejsou obsaženy ustanovení o zvýšení sankcí za porušování pravidel aj., ale přesto přinášejí významný posun v protikorupční legislativě. Obracím se na vás, abyste se jako zastupitelé občanů řídili zásadou, že politika je služba veřejnosti, nehleděli na čistě stranické zájmy a statečně se svým hlasování postavili za veřejný zájem, tedy maximální transparentnost politického jednání.

S úctou

Marek Hilšer

Autor: Marek Hilšer | pondělí 22.8.2016 16:46 | karma článku: 29,80 | přečteno: 1259x
  • Další články autora

Marek Hilšer

Bude nás mít kdo léčit?

16.2.2017 v 17:14 | Karma: 21,99

Marek Hilšer

Cynický škleb a divadlo pro občany

23.10.2016 v 17:44 | Karma: 31,31