Ktož jsú Zemanovi bojovníci?

21. 12. 2015 21:18:13
Zemanovi bojovníci konečně vytáhli do boje. Lumpenkavárno, třes se aneb Naděje obyčejným občanům svitla!

V sobotu 11. prosince 2015 se na Václavském náměstí a Pražském hradě konala demonstrace příznivců Miloše Zemana. Na tom by nebylo nic zvláštního. Koneckonců, jak řekl samotný prezident, žijeme ve svobodné společnosti, kde každý občan může demonstrovat, jak ve prospěch někoho, tak proti někomu. K heslům a požadavkům, které na demonstraci zazněly, se však lišácky nevyjádřil. Jistě si ale všiml, že kromě hesel "ať žije Zeman" demonstrující skandovali "Sobotka je veřejný škůdce", "stop EU", "palte mešity" a podobně. Jak ukazují videozáznamy, někteří příznivci bez většího ostychu dokonce heilovali a představitel extrémní pravice, známý bijec pravdoláskařů, Adam Bartoš vyzýval sociálnědemokratického premiéra Bohuslava Sobotku k rezignaci. Prezidentovo mlčení k obsahu demonstrace si nelze vysvětlit jinak než souhlas. Vezmeme-li v potaz jeho nedávný veřejný povzdech, v němž vyjádřil lítost nad tím, že nemůže premiéra odvolat, lze předpokládat, že má z podobných demonstrací extrémistů dokonce radost.

Podívejme se ale nyní na jiné příznivce Miloše Zemana. Ti se tentokrát nesešli na Hradčanech, ale na Malé Straně. Ve dnech 9. a 10. prosince se v Praze konala dvoudenní mezinárodní konference historiků. Jejím tématem byla ruská propaganda v kontextu dějin. Pořádala jí státní instituce Ústav pro studium totalitních režimů a jejími účastníky byli i nezávislí ruští historici. Průběh konference narušovala skupina asi 40 Zemanových příznivců zpěvem Sovětských písní, až musela být přivolána policie ČR. Podstatné je, že narušitele konference tvořili i členové organizace Českoslovenští vojáci v záloze. Jedná se o polovojenskou bojůvku, která se v lesích Šumavy vojensky cvičí a adoruje Vladimíra Putina. V pořadu České televize jeden z jejích bojovníků dokonce vyhrožoval vystřílením Strakovky v případě, že se ve válečném konfliktu proti Rusku česká vláda přidá na stranu spojenců v NATO. Znalým dějepisu není třeba připomínat, že tento způsob zastrašování silně připomíná metody, které proti svým oponentům používaly nacistické gangy před Hitlerovým nástupem k moci. Co následovalo po něm, není třeba připomínat, ale rozhodně už se jen nezpívalo.

O narušování konference historiků pravděpodobně prezident neví, ale něco zásadního je oběma příběhům, v němž jako protagonisté Zemanovi příznivci vystupují, společné. Jako červená nit se jimi táhne nenávist k demokracii, odpor k Evropské unii, nacionalismus, adorace Putina, volání po vládě silné ruky a stále sílící agresivita a bezohlednost. Je totiž obtížné si představit, že by před dvěma lety akademickou konferenci narušovaly proputinovské bojůvky. Dnes je to bohužel realita.

Na tom, že v každé společnosti existují extrémisté nenávidějící demokracii, není asi nic zvláštního. Silně znepokojující je ale fakt, že se soustřeďují kolem hlavy státu, která si s nimi rozumí a jejich vystoupení dokonce podporuje.

Prezident Zeman se od jisté doby pasoval na ochránce obyčejných lidí proti zlé pražské lumpenkavárně. Jak prospívá prezidentovo soužití s pravicovými extrémisty zájmům obyčejných lidí Zeman ale nikdy nevysvětlil. A tak je třeba se ptát. Prospěje obyčejným lidem odchod z Evropské unie, ze které plynou miliardy eur na rozvoj chudých regionů naší země? Je v zájmu Zemanových obyčejných občanů přerušit úzké vazby s evropskými demokratickými zeměmi, do nichž směřuje 83% našeho exportu? Chtějí se obyčejní lidé vrhnout do náruče Putinovského Ruska, o němž víme, že stojí na primitivní ekonomice závislé na vývozu nerostných surovin a zbraní, a v níž panuje nejpokleslejší forma kapitalismu oligarchů a mafiánů propojených se státní mocí?

Je více než zřejmé, že požadavky Zemanových extrémistů, Zemanovo podrážení Evropské unie skrze ostentativní kamarádství s Putinem a jeho oligarchy směřuje k vládě pevné ruky. Takové vlády vždy znamenaly bohatství pro úzkou skupinu vyvolených a bídu pro obyčejné občany. Pokud to prezident s námi obyčejnými občany ve skutečnosti myslí dobře, jak neustále populisticky deklaruje, tak by nám měl přestat lhát! Jeho podpora extremismu může naši zem jednoho dne pořádně poničit. Ostatně nebylo by to v její historii poprvé.

Autor: Marek Hilšer | pondělí 21.12.2015 21:18 | karma článku: 38.91 | přečteno: 4185x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.97 | Přečteno: 557 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2507

Vědecký pracovník a vysokoškolský pedagog na lékařské fakultě, milovník skal, zpěvák a fanoušek argentinského tanga.

Politik - 27.8.2016 oznámil rozhodnutí kandidovat v prezidentských volbách 2018

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...