Otevřený dopis premiérovi České republiky

12. 04. 2016 8:41:18
Kšefty jednotlivců jsou politiky vydávány za národní zájem. Běžní občané mají jediný prostředek, jak se proti těmto manipulacím postavit, svobodně protestovat. Toto právo jim bylo upřeno. Kdo nehájí svobodu, stává se otrokem.

Otevřený dopis premiérovi České republiky

Vážený pane premiére,

ve světle krajně znepokojivých událostí, které provázely návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-Pinga v České republice, jsem nucen jako občan, jemuž leží na srdci občanské svobody v naší zemi, obrátit se na Vás v otevřeném dopisu.

Návštěva čínského prezidenta v České republice byla politickým tahem prezidenta Miloše Zemana a některých dalších politiků, kteří jednali podle ekonomických zájmů úzkých ekonomických elit – finančních skupin. Přestože naše ústava vkládá definování zahraniční politiky do rukou vlády, prezident se již delší dobu snaží měnit kurz zahraniční politiky naší země směrem k východním diktaturám, a vzdaluje ji od demokratických zemí transatlantického prostoru. Toto konání odůvodňuje národním a ekonomickým zájmem. S touto politikou může část společnosti souhlasit, ale je také mnoho občanů, kteří zaměňování národního zájmu se zájmy úzkých ekonomických skupin odmítají. Zvláště děje-li se tak za cenu cynického ignorování násilného chování čínského totalitního režimu vůči vlastním občanům a některým státům v Asii.

Během návštěvy čínského prezidenta se část naší občanské společnosti rozhodla vyjádřit zásadní nesouhlas s levným prodejem našeho svědomí a chtěla odmítnout servilní poklonkováním čínským pohlavárům ze strany našich politických představitelů. Toto právo jim však bylo během návštěvy čínského prezidenta bezprecedentním způsobem odepřeno.

Vážený pane premiére, jistě dobře víte, že jedním z pilířů demokratické společnosti je právo občanů svobodně vyjadřovat kritiku směrem ke svým poltickým představitelům. Všechny složky státní moci mají tuto svobodu povinnost respektovat a chránit za předpokladu, že nedochází k porušování jiných zákonů našeho právního řádu. Jinými slovy řečeno, politici jsou zde proto, aby názorům občanů naslouchali, a nikoli se jim vyhýbali, nebo jejich vyjadřování dokonce zamezovali. Proto je velmi znepokojivé, že během návštěvy čínského diktátora Policie České republiky tuto svobodu nejen nerespektovala, ale dokonce se ji snažila aktivně potlačovat. Dovolte, abych uvedl několik nejkřiklavějších policejních excesů, které to dokazují a veřejnost je mohla sledovat ve sdělovacích prostředcích.

1. Dne 29. března 2016 Policie ČR za použití těžkooděnců fyzicky znemožnila konání řádně oznámené demonstrace asi dvou tisícovek občanů na Hradčanském náměstí, která nebyla úřady zákonným způsobem zakázána. Policie tedy jednala protiprávně a porušila právo občanů na shromažďování. Tento prostor je běžně užíván jako místo pro veřejné shromažďování a to i při návštěvách významných státníků jako je například prezident USA. Tvrzení o udržení bezpečnostního perimetru chráněné osoby, jímž příslušníci policie na místě argumentovali, byl prokazatelně neodůvodněný, čínská návštěva byla v tu dobu kilometry daleko.

2. Dne 30. března 2016 policie nepřípustně jednala v případě vstupu na akademickou půdu Filmové fakulty Akademie múzických umění, kde se dožadovala stažení tibetské vlajky z průčelí její budovy. Nejenže pro toto jednání policie nemá oporu v zákoně, ale lze jej považovat za zastrašování a pokus o policejní šikanu.

3. Dne 29. března 2016 policie prostřednictvím těžkooděnců ve spolupráci s čínskými turisty a za použití policejních automobilů ohradila shromáždění občanů na Kampě záměrně tak, aby ho zcela zakryla před zrakem pohlavárů čínské delegace a našich politiků. Tímto jednáním zabránila občanům České republiky vyjádřit názor před politiky.

4. Vyžadování odstranění tibetských vlajek v kancelářích u hotelu Hilton, zdokumentované sdělovacími prostředky, bylo rovněž hrubým zásahem do svobody projevu ze strany policie. Svědectví a fotodokumentace zúčastněných ukazují, že argumentace bezpečností byla rovněž zástupná.

5. Místo toho, aby česká policie důsledně zasahovala proti agresivním projevům organizovaných čínských občanů, z nejasných důvodů legitimovala a zadržovala české občany, kteří pokojně vyjadřovali svůj protest. Tento způsob policejního šikanování vlastních občanů je nepřípustný.

6. Jako poslední zmíním příklad, který s návštěvou čínského prezidenta přímo nesouvisí, ale je dalším příkladem dokumentujícím policejní zvůli. Jedná se o předvolání občanů na policii, kteří v Bochově nesli transparenty kritizující prezidenta Zemana. Toto jednání si nelze vysvětlit jinak, než jako jasný signál represivních složek: Kdo bude kritizovat vrchnost, bude mít problémy.

Vážený pane premiére, je nezpochybnitelné, že během státní návštěvy musí policie zajistit bezpečnost vysokých státních představitelů a jejich delegace. Zároveň však musí striktně dbát, aby nepotlačovala svobodu projevu. Na rozdíl od Číně nakloněných podnikatelských skupin, které mají mnoho finančních prostředků, aby své zájmy v politice prosazovaly, běžným občanům zbývá jen možnost svobodně se kriticky vyjádřit. Stane-li se však policie nástrojem mocných, svévolně užívaným k potlačování nezadatelných občanských svobod, můžeme hovořit o začátku konce demokracie v naší zemi.

Čínská návštěva ukázala, že Policie České republiky v mnoha ohledech selhala a obrátila se proti vlastním občanům. Nechránila práva veřejnosti, ale zájmy finančních skupin a Hradu, kteří nechtěli, aby se čínský prezident a jeho delegace setkala s kritickým postojem české veřejnosti.

Jako běžný občan mohu jen spekulovat, bylo-li jednání policie pouhým projevem neprofesionality anebo zda jednala na příkaz politických zadavatelů. Za toto skandální chování však musí být odpovědné konkrétní osoby. Jako premiér jste odpovědný za veškeré jednání exekutivy, proto Vás žádám, abyste ministrovi vnitra uložil řádně prošetřit policejní excesy namířené proti protestujícím českým občanům během čínské návštěvy. A dále veřejnost podrobně informoval o výsledcích tohoto šetření a přijatých opatřeních. Je v zájmu veřejnosti, aby se policejní excesy v budoucnu již neopakovaly.

S úctou

Marek Hilšer

Autor: Marek Hilšer | úterý 12.4.2016 8:41 | karma článku: 41.22 | přečteno: 5220x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 193 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 613 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2507

Vědecký pracovník a vysokoškolský pedagog na lékařské fakultě, milovník skal, zpěvák a fanoušek argentinského tanga.

Politik - 27.8.2016 oznámil rozhodnutí kandidovat v prezidentských volbách 2018

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...